top of page
  • Writer's pictureEmilia Koivumäki

Univaikeudet ja henkinen väsymys

Viimeisen kesän aikana minulle ilmestyi ongelma josta en ole koskaan aikaisemmin kärsinyt, nimittäin univaikeudet. Aluksi en edes oikein kiinnittänyt siihen huomiota, sillä ajattelin unirytmini olevan vain sekaisin kesälomien takia jolloin tuli valvottua vähän pitempään. Kuitenkin vaikeudet jatkuivat ja muutama viikko sitten havahduin siihen todellisuuteen ettei tämä ole millään tavalla normaalia. Minulla saattoi pahimmassa tapauksessa kestää useampi tunti että sain nukahdettua, ja tuon kaiken ajan vain pyörin sängyssä. Yritin monia erilaisia "apukeinoja" jotka olisivat voineet auttaa unen saantiin kuten rentouttavan musiikin kuuntelua, podcasteja ja sadeääniä. Mistään näistä ei kuitenkaan ollut kovinkaan paljoa hyötyä, ja ongelma oli ja pysyi. Joskus saatoin jopa luovuttaa ja siirtyä työskentelemään koneen ääreen kun kello on näyttänyt kolmea yöllä eikä unesta ole ollut pienintäkään havaintoa. Tietenkään tämä ei ollut joka iltaista, mutta tapahtui niin usein että alkoi vaikuttamaan päivittäiseen vireystilaani.


Noin pari viikkoa sitten kyllästyin totaalisesti tähän tilanteeseen kun olin taas pyörinyt kolme tuntia sängyssä ilman häivähdystäkään unesta ja päätin että seuraavana päivänä käyn ostamassa melatoniinia. Noh, niitä olikin sitten montaa eri sorttia mutta päädyin sellaiseen joka sulaa suussa, sillä en ole oikein koskaan ole oppinut kunnolla nielemään pillereitä. Tuntuu vain että tukehdun niihin, varsinkin jos ne ovat yhtään isompia. Tämän lisäksi ostin pureskeltavia monivitamiinitabletteja jos niilläkin olisi jotain terveellistä vaikutusta varsinkin näin kun aletaan menemään syksyä ja talvea kohti. Monivitamiinit varsinkin ovat olleet aina minulle ongelmallisia, sillä ne ovat aina niin kovin kookkaita tietysti sen takia että siihen on laitettu niin montaa eri vitamiinia. Tällöin olen melko usein unohtanut aamuisin ottaa koko vitamiinin koska se on ollut minulle niin kovin epämiellyttävää, mutta tämän pureskeltavan olen muistanut ottaa aina.


Tähän mennessä melatoniinista on ollut hurja apu ja olen saanut nukuttua huomattavasti paremmin. Itseasiassa yhtenä päivänä oli pitkästä aikaa aamu, kun olin oikeasti virkeä ja minulla oli hyvin levännyt ja levollinen fiilis. Vaikka minulla olikin työpäivä edessä, olin niin rentona ettei edes tuntunut siltä että olisin menossa sinne. Rauhani toki ehti hetken järkkyä kun saavuin töihin, sillä minut oli laitettu opettamaan uutta työntekijää kassalle ja en ollut varautunut siihen ollenkaan. En ole myöskään pitänyt itseäni mitenkään hyvänä opettajana, mutta jälleen kerran kaikki muut uskoivat minuun enemmän kuin minä itseeni. Loppupeleissä minulla oli oikeinkin mukavaa uuden tulokkaan kanssa ja hän oppi kassan käytön hyvinkin nopeasti.


Mutta kuten tuossa aikaisemmin sanoin ennen kuin ajauduin hieman sivuraiteille, ovat ennen päiväni pääsääntöisesti aina olleet pienen väsymyksen vallassa. Sitä on melko vaikea kuvailla mutta sellaista väsymystä jonka huomaa silloin kun ei ole tekemistä tai muuta ajateltavaa. Joskus on ollut myös hyvinkin hankala nousta aamulla sängystä tai tehdä esimerkiksi kotihommia. Uskon että minulla saattaa olla takana aika paljon univelkoja ja nyt kesän aikana ne ovat alkaneet verottamaan jaksamistani. Siihen vielä päälle se että kesä oli todella kiireinen töissä, ei minun mieli enää jaksanut tilannetta. Huomasin itsestäni kuinka aloin väsymään sosiaalisestikin ja uskon että se saattoi paistaa minusta myös työkavereillekin. Muistan myös kuinka viimeisinä päivinä ennen viimeistä lomaani minä aloin jo olla todella väsynyt ja minun oli todella paha olla.

On kuitenkin ollut erittäin ihanaa huomata itsessään muutoksia siinä mielessä, että olen jaksanut tehdä paljon enemmän minulle tärkeitä asioita. Minulla on myös ollut siihen enemmän aikaa, kun työajat ovat ehkäpä hiukan säännöllistyneet. On tullut vietettyä paljon enemmän aikaa sekä kameran että ihmisten kanssa. Olen pyrkinyt myös saamaan elämääni hieman pysyvämpää rutiinia ja olenkin onnistunut siinä ihan hyvin. Aamut minulla ovat melko rutiininomaiset ja teen tietyt samat asiat, varsinkin työaamuina. Tämä on helpottanut huomattavasti elämää ja sen aikatauluttamista.


Tällä kertaa minulla ei ole tämän enempää joten mukavaa loppuviikkoa kaikille ja ensikertaan!

93 views0 comments

Recent Posts

See All
IMG_9560 1.jpg

Hei!

Olen -98 syntynyt nuori nainen, joka rakastaa kirjoittamista ja valokuvausta. Täällä kirjoittelen minulle tärkeistä asioista, sekä jokapäiväisestä elämästäni.

  • Instagram
  • YouTube

Saa postaukset suoraa sähköpostiin!

Kiitos tilaamisesta!

bottom of page